کینوا چیست؟

کینوا گیاهی است که به خاطر دانههای خوراکیاش کاشته میشود. جزو غلات نیست و به خانواده اسفناج شباهت دارد. این گیاه در آمریکای جنوبی میروید و نحوه طبخ دانههای آن مشابه برنج است.
کینوا گیاه بومی کوههای آند در بولیوی، شیلی و پرو، بسیار خوش هضم و منبع غنی از پروتئین، آهن، فسفر، انواع ویتامینها و امگا۳ است. این گیاه قدمتی بیش از پنجهزار سال دارد و اکنون نیز در آمریکای جنوبی در سطح وسیعی در حال کشت است. در دهه اخیر کینوا به عنوان یکی از «دانههای باستانی» و جایگزین سالمتر و جذابتر از گندم در کشورهای غربی شناخته شدهاست. گیاه کینوا، گیاهی مقاوم به شرایط کمآبی و شوری است. میزان برداشت آن در هکتار با توجه به شرایط کشت دو تا شش تن میباشد.
مانند سایر غلات، کینوا هم در رنگهای مختلف وجود دارد. کینوا سفید بیشتر از بقیه در دسترس است و در واقع یک رنگ مایل به زرد دارد که به آن کینوا طلایی هم گفته میشود.
در واقع همه انواع کینوا دانههای یکسانی هستند و تفاوت کینوا سفید، قرمز و سیاه از نظر مواد مغذی اندک است.
تفاوت کینوا سفید، قرمز و سیاه از نظر ارزش غذایی کم است ولی در طعم، بافت و زمان پخت متفاوت هستند.
کینوا سفید ظریفترین و سبکترین بافت را دارد و بعد از پخت نرمتر از انواع دیگر کینوا است.
کینوا قرمز که بعد از پخت بیشتر به قهوهای روشن تبدیل میشود، طعم شیرین تری دارد و بافت آن هنگام جویدن بیشتر حس میشود. کینوا قرمز تا حدودی از نظر طعم و بو شبیه فندق است.
کینوا قرمز برای تهیه سالاد سرد انتخاب بهتری است زیرا شکل خود را بعد از پخت حفظ میکند.
کینوا سیاه عطر و طعم خاکی تری دارد و کمی شیرین مزه تر از کینوا سفید است و رنگ سیاه خود را بعد از پخته شدن حفظ میکند.
با وجود اینکه تفاوت اندکی در عطر و طعم انواع رنگهای کینوا وجود دارد ممکن است بافت و طعم یکی از آنها شما را برای یک غذای خاص بیشتر تحت تأثیر قرار دهد.
مجمع جهانی سازمان ملل متحد سال ۲۰۱۳ را سال جهانی کینوا اعلام کرد تا بدین وسیله از سنتهای بومی مردم آند که توانسته بودند در هماهنگی با طبیعت این گیاه را حفظ کرده و به نسلهای آینده منتقل کنند تقدیر به عمل آورد.
دیدگاهها